De top 5: Meest gemaakte fouten

De top 5: Meest gemaakte fouten

 1.Kijkgedrag: gebruik je ogen!

Met stip op 1: het kijkgedrag. Het overgrote deel van de examenkandidaten zakt op het kijkgedrag achter het stuur. Ze vergeten hun spiegels te gebruiken, kijken niet over hun schouder of kijken te nonchalant en letten niet echt op. Zorg daarom voor een scherpe blik en houd overzicht.

 2.Jouw plaats op de weg

Jouw plaats op de weg hangt van verschillende factoren af. Natuurlijk ken je de regels uit je theorieboek, maar pas deze ook toe! Rijd niet te dicht langs obstakels of geparkeerde auto’s, en neem bochten ruim genoeg, maar niet té ruim. Sorteer daarnaast altijd duidelijk voor, zodat anderen ook snappen wat je doet.

 3.Snelheid aanpassen

De hoofdregel: rijd in principe de maximaal toegestane snelheid, mits dat veilig kan. Je rijdt dus lekker vlot met het verkeer mee, maar helaas gebeurt dit niet altijd. Veel kandidaten zakken omdat ze, uit angst, te langzaam rijden.

 4.Inhalen of juist niet

Vlot meekomen met de rest van het verkeer kan alleen als je ook af en toe iemand passeert of inhaalt. Het is dus noodzakelijk om goed in te halen, maar helaas gaat dit nog wel eens fout. Te langzaam, of met te weinig afstand inhalen leidt tot problemen. Neem daarom je ruimte, durf keuzes te maken en kijk ver vooruit.

 5.Bijzondere verrichtingen

Eigenlijk zijn bijzondere verrichtingen helemaal niet zo bijzonder: je moet immers altijd wel ergens keren of je auto parkeren. Het gaat vaak fout wanneer je te veel aandacht hebt voor de auto en de verrichting en niet voor het verkeer om je heen. Neem daarom de tijd, let op het overige verkeer en oefen. Oefening baart kunst!

 

Een rijschool kiezen, hoe doe je dat?

Jij wilt je rijbewijs halen, en daarvoor heb je een goede rijschool nodig. Maar hoe vind je die? Het aanbod in rijscholen is enorm en je wilt natuurlijk wel de rijschool die het beste bij je past en waar je niet te veel voor je lessen hoeft te betalen. Wij leggen je graag uit hoe je het beste een rijschool kunt kiezen én waar je tijdens je zoektocht op moet letten.

Slagingspercentages

Allereerst is natuurlijk het slagingspercentage van de rijschool erg belangrijk: hoeveel procent van de leerlingen slaagt voor het rijexamen? De verschillen in slagingspercentages kunnen enorm groot zijn: zo zijn er rijscholen waar 70% van de leerlingen slaagt, maar ook rijscholen waar slechts 10% slaagt. Hoe hoger het percentage, hoe beter de rijschool en hoe groter de kans dat jij ook binnen afzienbare tijd je rijbewijs haalt.

Rijlessen: hoe en wat?

Wat vind jij het prettigs? Wil je wekelijks een uurtje rijles krijgen in je uppie? Of liever een langere les met een andere leerling samen? En hoe lang duurt een lesuur eigenlijk? Bij sommige rijscholen is dit 45 minuten, maar bij andere precies 60 minuten. Dit kan uiteindelijk ook een groot verschil in kosten maken. Daarnaast is het ook belangrijk om te vragen of je meerdere lessen per week kunt krijgen als je dat wilt.

Lesmethode en kosten

De tarieven voor rijlessen worden lukraak overal genoemd, maar wat gaat de volledige rijopleiding je eigenlijk kosten? Vraag hiernaar, want met alleen rijlessen ben je er nog niet. Zo heb je ook je theorieboek nodig om je voor te bereiden op je theorie-examen, kost het theorie-examen ook geld, wil je misschien een tussentijdse toets doen en weet je misschien al zó veel dat je minder lessen nodig hebt dan andere leerlingen! Je rijinstructeur kan je hier, zeker na een proefles, meer over vertellen.

Stel vragen!

Kort samengevat is het, bij het kiezen van een rijschool, slim om in ieder geval deze vragen te stellen:

  • Wat is het slagingspercentage?
  • Hoe lang en hoe vaak worden er rijlessen gegeven?
  • Hoe wordt er lesgegeven?
  • Wat zijn de totale kosten van mijn rijopleiding?