Leuke feitjes over de auto

Leuke feitjes over de auto

Leuke feitjes over de auto

Veel mensen rijden in een auto, toch zijn er veel dingen die de meeste niet weten over dit vierwielige voertuig.

Wist jij bijvoorbeeld dat er wereldwijd 1 miljard auto’s in gebruik zijn en dat er per dag 165 duizend auto’s worden gemaakt?

De gemiddelde auto bestaat uit ongeveer 30 duizend onderdelen. Een auto staat gemiddeld 95% van zijn levensduur geparkeerd. Wat ook erg lang is, is dat je ongeveer 2 weken van je leven voor een verkeerslicht staat te wachten.

Ongelukken

Bij de Amerikanen zijn auto-ongelukken doodsoorzaak nummer 1. In de Amerikaanse staat Ohio vond het eerste ongeluk met een auto plaats in het jaar 1891. De meeste auto-ongelukken worden veroorzaakt door de bestuurder zelf. In 40% van de gevallen, waren bestuurders te laat met reageren. We mogen van geluk spreken dat we in de auto een gordel hebben. De gordel redt namelijk elke 6 minuten een leven.

Landen

In Brazilië rijden 92% van alle nieuwe auto’s op ethanol uit suikerriet. Als je in Rusland woont, dan is het rondrijden in een vieze auto een misdaad. In de Amerikaanse stad Los Angeles zijn meer auto’s dan mensen te vinden, kinderen meegerekend. Dit is een opvallend cijfer als je nagaat dat in Amerika gemiddeld 8.876 dollar per jaar wordt uitgeven aan het onderhoud van een auto. 

Geschiedenis

Voor de auto was er paard en wagen, in 1885 kwam daar verandering in en werd de eerste auto uitgevonden. De eerste paar jaar werden er nog geen gordels of airbags ingebouwd. Ook was het stuur vroeger geen wiel maar een soort gamecontroller, bestuurders moesten sturen met een versnellingspook. In 1975 werd de autogordel voorin verplicht en in 1992 werd ook het dragen van een gordel op de achterbank verplicht gesteld.